24.7.06

Tot 1995 was ik een kettingroker

Toen bleek na een scheef gezicht, moeilijkheden met spreken, dat roken bloedvaten in je hersenen verstopt. De neuroloog gaf me de goede raad: Stop met roken, of anders -Smoke now, die later-.


De laatste schooldag van het schooljaar 1994-1995.

Die dag rookte ik mijn laatste sigaret. De vakantie naar Aminona in Zwitserland is geregeld. Het is een zwaar jaar geweest. Ik stap uit bed. Heb ik gisteren mijn knie gestoten, mijn knie doet raar, het maakt ongecontroleerde bewegingen. Gaat wel over. Naar school, daar kom ik Marian Theunissen tegen. Goeie morgen, Marian, wil ik zeggen. Het woord Marian komt verwrongen uit mijn mond. Het lijkt wel of ik dronken ben. Ik de klas ga ik achter mijn lessenaar zitten, pak een pen en schrijf iets in het klassenboek. Na 3 letters blokkeert mijn hand, hij wil niet verder. Zo begon het!
Tegenwoordig is er voorlichting op de TV; hoe herken je een herseninfarct. Ik, nee Hennie, herkende het later, toen mijn gezicht scheef wegzakte. N.B: Je kunt een beroerte zelf snel herkennen. Vertoont iemand een of meer symptomen, dan heeft hij of zij waarschijnlijk een beroerte.

Bel direct 112 want tijdverlies = hersenverlies
.

Hieronder vind je een OCR-document.

(Optical Character Recognition, ofwel Optische karakter Herkenning.) Het is een copie van een brief aan de arbeidskundige van het USZO.

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS NEER
NOTITIE M.B.T. INZETBAARHEID/BELASTBAARHEID DHR. H. KIERKELS (leerkracht b.s. H.Hart - Neer)
AAN: ABP/USZO - arbeidsdeskundige

.
Dhr. Kierkels is vanaf 01-01-1964 onafgebroken in dienst van de Stichting Katholiek Onderwijs Neer (SKON). Vanaf 1985 is hij tevens adjunct-directeur .Hij is altijd een waardevolle kracht geweest; zeer kundig en veelzijdig begaafd. Hij heeft diverse leeftijdsgroepen les gegeven. Hij was breed inzetbaar. Tot het schooljaar 1993-1994 is hij nauwelijks ziek geweest.Vanaf schooljaar 1993-1994 is hij enkele periodes ziek geweest.(zie afwezigheidsregistratie i.v.m. nekklachten is er een aangepaste stoel voor hem aangeschaft (viaABP) .Op eigen verzoek is hij vanaf schooljaar 1994-95 gaan werken in een lagere groep (gr.4); hij gaf aan dat de verantwoordelijkheid voor groep 8 hem teveel werd.In datzelfde schooijaar gaf hij ook aan dat de functie van adjunctdirecteur hem teveel werd. i.v.m. fusieplannen verzocht het schoolbestuur hem voorlopig in functie ie blijven, (in overleg met de directeur moest Dhr. Kierkels aangeven welke werkzaamheden wel en welke niet meer verricht konden worden.)
In juli 1995 (aan het begin van de zomervakantie) werd dhr. Kierkels getroffen door een herseninfarct.Door zijn ziekte heeft dhr . Kierkels psychische problemen gekregen; hij is zeer onzeker; is gauw emotioneel en is weinig belastbaar. Hij denkt dat hij een heleboel zaken niet meer kan.Vanaf het begin van zijn ziekte is er een frequent contact geweest tussen betrokkene en directeur.Ook is dhr. Kierkels regelmatig op het geneeskundig spreekuur van de GGD-ARBO - bedrijfsarts geweest.
m.i.v. 1 ncvember 1995 is hij ontheven van zijn adjunctschap. In overleg met de bedrijfsarts, betrokkene en directeur school (namens SKON) is er een reintegratieplan opgesteld. De opzet van dn plan was om dhr. Kierkeis weer geleidelijk aan de werksituatie te laten wennen. Doelstelling was om m. b. v. een stappenplan dhr. Kierkels weer zo volledig mogelijk in het arbeidsproces op te nemen
.
Brief van J.J. Bruintjes, bedrijfsarts.

Op 09-11-95 spraken wij samen met de heer Kierkels in het kader van zijn re-intergratietraject, nadat hij op 03-07-95 plotseling arbeidsongeschikt was geworden. Er is nog sprake van beperkingen waaronder een relatief snel optredende vermoeidheid, en een beperkte informatieverwerkings capaciteit.De verwachting werd uitgesproken dat hij nog zal groeien in zijn mogelijkheden waarbij een volledig herstel nog niet geheel uitgesloten is.Thans verricht hij enkele uren per dag op arbeids therapeutische basis enkele administratieve werkzaamheden, die mogelijk na de jaarwisseling uitgebreid kunnen worden met leerlingcontact, zij het op meer individuele basis. Daarna vindt een evaluatie plaats op het spreekuur medio december. Op deze wijze zal worden getracht stap voor stap uit te groeien naar een rentree voor de klas, waarbij we afwachten hoever hij komt.Het feit dat hij door het bestuur nu definitief is ontheven van zijn adjunct-directeurschap, levert een grote verlichting op, hetgeen het herstel zeker in positieve zin zal beinvloeden.
Met vriendelijke groet,
J.J. Bruintjes, bedrijfsarts

Mededeling Tjeu aan de ouders van H. Hartschool.




BASISSCHOOL H.HART NEER
Beste ouders,
.
Met ingang van 6 januari 1997 (na de kerstvakantie) hervat Dhr. Harrie Kierkels structureel zijn werk voor 8u/week. Hij werkt vier keer twee uur. (op maandag- t/m donderdagmorgen). Zijn werkzaamheden bestaan uit het ondersteunen van de werkzaamheden van de groepsleerkrachten en het periodiek toetsen afnemen over de gehele school. Dhr. Kierkels wordt niet meer ingezet als groepsleerkracht.Wij zijn heel blij dat Dhr. Kierkels zijn werkzaamheden weer hervat. Reeds geruime tijd verricht dhr. Kierkels (op therapeutische basis) dezelfde bovenstaande werkzaamheden .
Team basisschool H.Hart Neer.

Beukenlaan 2 Neer.

Voor we op 4 novenber 2000 naar Weert verhuisden, heb ik 't hele huis, tuin en veranda gefotografeerd. Elke meubelstuk, schilderij, alles! Dat heb ik metcook voor de verhuizing van mijn moeder naar het verzorgingstehuis gedaan. Ik heb foto's van haar sloffen, haar telefoon met pasfoto's, de inhoud van de koelkast enz, enz. Zulke alledaagse zaken maken de herinnering weer levendig.
.
Hieronder staan enkele foto's als herinnering aan bijna 35 jaar Beukenlaan.




Mijn Slideshow

Het rechtergedeelte van mijn Blog heet Template. In dat deel staat een klein menu met daarin een 5-tal sites. Een regelmatige bezoeker van mijn Blog heeft daar enkele weken het onderdeel H. Hartschool gemist. Door het overstappen van mijn telefoonabonnement van KPN naar Home hebben ze me een nieuw Internet-abonnement gegeven. Het oude werd verwijderd. Daarin stond de foto-reportage van de H. Hart. Gelukkig heb ik de gegevens kunnen reactiveren en staat hij er weer. Niet dat daar nu veel interesse voor zal zijn. Misschien wordt het historisch interessant. Je vindt hem ook in de site van Piet van Toon onder Linken.In de 90-er jaren wilde het bestuur de 2 Neerse scholen fuseren. Het streven was toen de H. Hartschool te behouden. De gemeente zag die plannen niet zitten en in 2002 hield de H. Hart op te bestaan. Alle zaken die dreigen te verdwijnen, fotografeer ik. Mijn huis in Neer, de kamer van mijn moeder in het bejaardenhuis, alles staat op een externe harde schijf. Ook de school. Eind schooljaar 2001-2002 gingen alle groepen op schoolreis. De hele school was leeg. Ik heb die morgen 100-den foto's gemaakt van de onnozelste dingen, zoals de koffiepot, die je in mijn blog tegenkomt. In de slideshow heb ik de randen van de foto's wazig gemaakt, dat geeft iets van verdwijnen uit je herinnering weer. Ook komt er steeds weer, als overgang, een afbeelding van school met het H. Hartbeeld en een schoolbel. Die bel was van 1932 en heeft tot het einde van de H. Hartschool dienst gedaan. Toen verdween ze plotseling. Ik heb wel de koffiepot maar niet de bel! Sommigen denken dat misschien, omdat ik de meeste binding met dat gebouw heb gehad, van 1964 tot 2002. Regelmatig kijk ik naar mijn oude school.
.


In 2002 bracht de school een afscheidsboek uit. Ik mocht de omslag ontwerpen. Klik op bovenstaande foto en je ziet de Heilig Hartschool weer terug in volle glorie. 't Is 'n Picasa-slideshow.

Op 18 oktober verdwijnt deze slideshow, maar in het verleden heb ik 'ns 2 kleine slideshows gemaakt. Als je hieronder op de eerste bel klikt dan zie je de H. Hartschool 2002 buiten en de 2de bel bevat de H. Hartschool binnen.
.

't Laatste Nederlandse geld.

Hulde aan de gulde.
Het verdwijnen van de nationale munt stemde velen weemoedig. De gulden was ons vertrouwd en, niet in de laatste plaats, het Nederlandse geld was erg mooi.
.






Enkele speciale Nederlandse munten (als herinnering):

De stuiver. Benaming voor zekere munten, voorheen van zilver en een enkele maal van koper) en nu van koper vervaardigd, gewoonlijk ter waarde van twee Vlaamse groten of vijf Nederlandse centen. Het woord stuiver schijnt het eerst in de 15de eeuw in Nederland gebruikt te zijn, en is in de volgende eeuwen in vele muntverordeningen gebruikt, totdat het in de Wet van 28 september 1816 vervangen werd door „stuk van een twintigste gulden, of van vijf cents"; men bleef echter spreken van stuiver en ook voor de rekenmunt bleef men stuiver bezigen. De oorsprong van het woord is onzeker; men heeft het wel in verband gebracht met Stobbe, Stoof, boomtronk, enz.: de eigenlijke betekenis van de naam zou dan zijn (afgesneden) stuk, brok, of iets dergelijks, eigenlijk: hoek (van een grotere munt).

De naam dubbeltje vond zijn oorsprong in het feit dat het geldstuk twee stuivers waard was (dubbele stuiver). Na de invoering van het decimale stelsel in Nederland werd het muntje van 10 cent dubbeltje genoemd. Voor de komst van de euro was het dubbeltje wereldwijd het kleinste geldstuk in gebruik.


Het kwartje was een vrij ongewone coupure: in de meeste muntstelsels kende en kent men munten van twintig cent.

Renesse mei 2004

Negen jaar later. Tijdens de voorjaarsvakantie gaan Hennie en ik samen met Ivy en de kinderen naar Zeeland. Frank is werken in Zuid-Frankrijk. We hebben een vakantiehuisje gehuurd. Een midweek. Even een paar dagen frisse lucht happen.

,

De vakantiewoning lag vlakbij de zee en de kinderen waren veel op het strand aan 't spelen. Opa ging dan ook mee. Het was gemeen koud, maar dat kon de pret niet bederven.
.
Ook op 5 mei bevrijdingsdag eerst naar het strand en daarna balletje trappen op het grasveld voor het vakantiehuisje. Opa doe je mee? Natuurlijk doet opa mee. Opa schop je bal naar mij, roept Erik. Hij komt eraan, jongen. Opa, schop nou! Opa kan niet schoppen, hij staat vastgenageld aan de grond.
Ik begrijp meteen wat er aan de hand is. Bellen!! Tijdverlies = hersenverlies. Ik bel de huisartsenpost in Goes. Binnen 10 minuten zijn ze op het vakantie-adres. De dokters constateren een beroerte. Ik moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis. Ik vraag aan de dokter de ziekenwagen zo onopvallend mogelijk te laten komen. (geen sirene). Ze brengen me naar Dirksland, ongeveer 30 km van Renesse verwijderd.

 
.



























Hier hebben ze snel en doelmatig gehandeld. Een klein, gereformeerd ziekenhuis, met godsdienstig gemotiveerd personeel. Ik ben deze mensen zeer dankbaar. Vanuit Zeeland hebben ze me na enkele dagen met de ambulance naar het ziekenhuis in Weert vervoerd. Dat is een heel ander verhaal.


Ik begrijp nu ook waarom ons zorgstelsel zo duur is. Enkele nota's die later mocht ontvangen.
.
De ambulance van Renesse naar Dirksland (30 km) kostte 893 euro
.
Hennie was met de ambulance mee naar het ziekenhuis gegaan. Ze moest met de taxi terug naar het vakantie-adres. Nota 84 euro.

De 100 beste ziekenhuizen van Nederland.



In 2004 lag ik 2 keer in het ziekenhuis. Eerst in Dirksland en daarna in Weert. Dat Dirksland 2de staat verwonderd me niets. De patienten geven het ziekenhuis nu 'n 9. Weert heeft zich sterk verbeterd, van 87 naar 14. In 2004 vond ik die 87ste plaats terecht.

Bericht uit de Volkskrant januari 2006.

Uit onderzoek is gebleken dan na 10 jaar 70 procent van de personen die een herseninfarct hebben gehad, zijn overleden. Heb ik geluk gehad, de tweede kwam na 9 jaar.
.
J.C.van de Loo.

Internist in het St. Jansgasthuis in Weert. Sinds 2004 sta ik onder contole bij deze dokter. Mijn bloeddruk moet in de gaten gehouden worden.
I

Het aftellen kan nu echt beginnen!

13 februari 2006
Brief van de Sociale Verzekeringsbank.
.
Geachte heer,Binnenkort wordt u 65 jaar. Met ingang van de maand waarin u jarig bent, heeft u recht op eenAOW-pensioen. In deze brief informeren wij u over de hoogte van uw AOW-pensioen en detoeslag. Uw AOW-pensioen zullen wij omstreeks de 23e van iedere maand overmaken op het bijons bekende rekeningnummer. Als u uw AOW-pensioen op een ander rekeningnummerwilt ontvangen, laat ons dit dan weten. Het vakantiegeld wordt een keer per jaar uitbetaald in de maand mei.Met ingang van augustus 2006 bedraagt uw AOW-pensioen 636,69 bruto per maand. Hetbijbehorende vakantiegeld bedraagt 38,02 bruto per maand. Dit is het maximale AOW-pensioen.Wie recht heeft op AOW-pensioen heeft tevens recht op een maandelijkse tegemoetkoming AOW.Vanaf augustus 2006 bedraagt deze tegemoetkoming 9,66 bruto per maand. Dit bedrag wordt elkjaar gewijzigd, meestal in januari.Omdat uw partner mevrouw H.J.W. Kierkels-Verkoijen jonger is dan 65 jaar, heeft u recht op eentoeslag op uw AOW-pensioen. Met ingang van augustus 2006 bedraagt uw toeslag 636,69 bruto per maand. Het bijbehorende vakantiegeld bedraagt 38,02 bruto per maand. Dit is de maximaletoeslag.

23 februari 2006
Betreft: uw ouderdomspensioen bij het ABP.
.
Geachte heer Kierkels,Op 22 augustus 2006 wordt u 65 jaar. Een belangrijk moment in uw leven. U gaatouderdomspensioen ontvangen van ABP. Het pensioen gaat in per 1 augustus 2006. Voorwaarde hierbij is wel dat u dan niet meer werkt. In die maand ontvangt u de eerste betaling.Wij sturen u nu een voorlopige opgave van uw pensioen. Om u alvast een beeld tegeven van de hoogte hiervan. We zijn daarbij uitgegaan van de gegevens zoals dieop dit moment bij ons bekend zijn. Het resultaat ziet u op het overzicht Uw pensioen bij deze brief.

Het Wauwelwater.


De schoolkrant "het Wauwelwater' is ontstaan begin jaren 70 onder meester Eyck. Jammer genoeg heb ik van de oude exemplaren niks meer in mijn bezit. Hoelang deze eerste krant heeft bestaan weet ik niet meer. Wel weet ik dat in de negentiger jaren 'n aantal leerkrachten de krant weer 'n nieuw leven wilden inblazen. Ze vroegen mij of ik ook mee wilde doen. Samen met Mary, Marion en Tjeu gingen aan 't werk. We werkten met rubrieken, die in iedere uitgave verschenen. De lay-out werd beter, knippen en plakken werd digitaal gedaan. Voor deze nieuwe opzet kregen we veel bijval van de ouders. Een aantal leerkrachten was minder enthousiast. Sponsors werden aangetrokken om de krant te kunnen financieren. Mijn bijdrage aan de krant bestond uit tekeningen van leerlingen scannen, afbeeldingen bij 'n bijdrage zoeken en de lay-out verzorgen. De leerlingen en de leerkrachten hoefden hun bijdrage niet zelf te digitaliseren. Dat deden Mary, Tjeu en ik. Ook verzorgde ik 'n computerpagina, waarin ik ouders en leerlingen kennis liet maken met internet. Bij de fusie van de H. Hartschool en 't Kwirke werd de krant opgeheven. Men vond ze te "mooi". Op dit ogenblik verschijnt 'n minder gelekdje versie van het Wauwelwater.
De hieronderstaande post is 'n Blog-versie van de pagina. Ik kan in mijn Blog geen kolommen maken. Voor de rest is alles hetzelfde en je kunt de scholen digitaal bezoeken. Ik nam toen :o)) afscheid van de krant!!

Blog-versie van de Wauwelwaterpagina!


Hallo groep 8!

De laatste internet-pagina is voor jullie bestemd. Jullie zijn de laatste groep 8 van de H. Hartschool. Jullie gaan naar een nieuwe school. Onze school houdt op te bestaan en ook ‘Het Wauwelwater’ verdwijnt. Op Internet kun je veel informatie over je toekomstige school vinden.
Hieronder staan de scholen waar jullie naar toe gaan:

1. St. Ursula Horn.

.
2. St. Ursula Heythuysen.

Deze twee scholen vind je op:
www.ursula.nl

3. BBC Panningen.

Het adres is:
www.bouwensvanderboije.nl

4. St. Jans Instituut Maaseik.

Deze school vind je op:
www.sjm.be

5. AOC Roermond.


Ik wens jullie het allerbeste op je nieuwe school. Ook de andere kinderen gaan naar een nieuwe school. Veel plezier in de vakantie en tot ziens op onze nieuwe school.

............................................Meester Har :o))

18.7.06

De akte van ontslag bij SPOLT

Nog 'n Wauwelwater!

Kerstmis komt eraan,dus duik ik even in m'n verleden. Heel veel ma- teriaal over Kerst heb ik niet meer. 'n Musical, maar die vind je links op mijn site onder de titel Kerst 1989. In de 50 jaren staat sinds kort 'n verhaal van 'n 9-jarige. Hij vertelt hoe de Kerst in 1952 was.
In de 90-er jaren werd onze schoolkrant na vele jaren afwezigheid weer opgestart. Samen met Tjeu, Mary en Marion gingen we aan de slag. Ons doel was de krant wat meer structuur te geven. We werkten met rubrieken. De leerkrachten leverden 't ruwe materiaal aan en omdat ik toen als één van de weinigen met de computer kon omgaan, bewerkte ik dat materiaal. De krant kreeg 'n herkenbaar gezicht. In iedere uitgave stond iets over 't Internet. Ik probeerde daarin de leerlingen en de ouders 'n beetje wegwijs op dat net te maken. Wat vliegt de tijd!

.

17.7.06

Die stekeligheid is gebleven!

In 1996 ging ik weer aan de slag. Ik mocht 8 uur per week werken. Ik besloot om gedurende 4 dagen tot na de speeltijd op school aanwezig te zijn. Ik had in de 80-er jaren veel ervaring met de computer opgedaan. Het eerste administratieprogramma was van mijn hand. Ik heb dat naast mijn lesgevende taken aan de groepen 6 en 8 ('n combinatiegroep) hoofdzakelijk in mijn vrije tijd ontworpen. Op de school is nog 'n uitdraai van dit Dbase III+ programma aanwezig. Honderden routines staan erin. Zoeken op naam, leeftijd, geslacht enz. Van de routines kon je dan weer gebruik maken om speciale vragen te creëren. Hoeveel brildragende jongens zitten in groep 7? Of hoeveel linkshandige kinderen op de H. Hartschool hebben 'n onvoldoende voor schrijven? Dat soort werk scherpt je denkvermogen en ik heb dat altijd met plezier gedaan. Ik wist toen ook allang dat dat gedoe van mij maar tijdelijk was. Zodra er kant-en-klare schooladministraties op de markt zouden verschijnen, zou mijn werk in de 'prullenmand' verdwijnen. En zo is 't ook gebeurd. En dat is ook goed zo!
Verder was ik behoorlijk bedreven in 't spreadsheetprogramma Lotus 1-2-3. Hiermee heb ik jarenlang de lesroosters van alle groepen ontworpen. Het programma berekende alle lestijden per groep, alle werktijden per leerkracht enz. Ook dit programma heeft goed gefunctioneerd in onze school. Wij waren toendertijd één van de weinige scholen die de lesrooster digitaal konden maken. De leerkrachten voor die tijd, moesten zelf de berekeningen maken. Dat gebeurde dan in de grote vakantie. Het uitrekenen hoeveel uren en minuten 'n vak per dag, per week en ook nog eens per jaar op onze school werd gegeven, was geen kleinigheidje. Wat me wel eens stak was de opmerkingen als: Je doet dat, omdat 't je hobby is!. De computer werd door de meeste collega's niet gewaardeerd, die dingen konden de juf of meester niet vervangen, was 'n veel gehoorde opmerking. Ook dit programma heb ik me thuis eigen gemaakt. Ik heb één keer aan 't bestuur gevraagd om mij 'n schriftelijke computercursus te vergoeden. Dat vond men niet nodig en dus betaalde ik zelf alles. De boeken, de programma's, de randapperatuur, de opslag enz. Hennie verklaarde mij soms voor gek en ze had nog gelijk ook.
Later heb ik de zaak nog gekker gemaakt. Ik zorgde dat de school in aanraking kwam met digitale camera. ze mochten 't ding van Frank gebruiken. De video's uit de 80-er en 90-er jaren zijn met mijn video-camera gemaakt voor de ouder- avonden en bewerkt met mijn edit-apparatuur. Op één video zie de ontwikkeling van 't computeronderwijs op de H.Hartschool.
Lotus 1-2-3 gebruikte ik ook voor 't leerlingenvolgsysteem. Alle Cito-toetsen kwamen hierin te staan. Ook dit programma heb ik thuis ontworpen en Hennie maar klagen, dat ik altijd met school bezig was. Die uitslagen verzamelde ik, maakte er groepsgrafieken van, berekende de scores en vertaalde de uitslag in 'n niveau. Tijdens een teamvergadering werden de gegevens aan mijn collega's uitgedeeld. Ik heb de testgegevens van een aantal jaren ingebonden ( zie hierboven) en die heb ik meegenomen om ze van de ondergang te redden.
Mijn lievelingsbezigheid was werken met Picture-Publisher. Daarmee kon je afbeeldingen en foto's bewerken. Op school hoefde je maar 'n kik te geven, bijvoorbeeld om 'n diploma te ontwerpen, beschadigde foto's te bewerken en ik stond steeds klaar. Hennie zei dan: Je bent hartstikke gek! Ja, ik was hartstikke gek, maar ik deed 't graag en zou 't weer doen. 't Heeft me duizenden guldens gekost, Tjeu vergoedde mij de printinkt en het papier. Hij maakte mij erop attent dat ik altijd de gemaakte kosten moest doorgeven. Eigenlijk vond ik dat niet nodig. Als hij me vroeg wat kost dat, antwoordde ik meestal : Niks!
Er is wel iets wat me steekt! In het onderwijs kwam 'n regeling om 'n computer aan te schaffen met heel veel korting. Die korting was afhankelijk van de hoogte van je loon. Misschien vertel ik wat de regeling precies inhield verkeerd, maar omdat ik maar 'n schijntje verdiende, ik werkte maar 8 uur, kreeg ik ook niet meer dan 'n fooi, terwijl andere collega's die niets met zo'n ding deden, een riante vergoeding kregen. De vraag of er niet 'n andere oplossing voor mij was, het schoolbestuur had toch ook eigen geld, bleef onbeantwoord. En dat zat en zit me nog steeds dwars en iedereen mag dat weten. Punt, dat is er uit!!

16.7.06

Bericht in Piet van Toon.

Meester Kierkels is op 1 januari 1964 in dienst gekomen van de toenmalige jongensschool in Neer. Daarvoor is hij even , voordat hij in militaire dienst moest, werkzaam geweest op de lager school in Kessel. Pastoor Geraets van Neer benaderde Har met de vraag of hij interesse had in een baan als onderwijzer in Neer. Har stemde toe en hij kon vervroegd uit militaire dienst. Har heeft lesgegeven aan diverse klassen van de lagere school. Hij heeft veel veranderingen meegemaakt in zijn lange loopbaan. Veel collega’s zag hij komen en gaan. Veel oud-leerlingen koesteren goede herinneringen aan de tijd die ze bij meester Kierkels in de klas hebben gezeten. 38 jaar heeft hij gewerkt op de H.Hartschool; in 2002 is Har mee verhuisd naar de brede school aan het Kloosterpad. De laatste jaren van zijn carrière heeft Har geen lesgevende taken meer verricht. Hij hield zich vooral bezig met het afnemen van individuele leestoetsen en het digitaal verwerken van de CITO toetsen . Ook hield hij de leerlingenadministratie bij. Har is zeer bedreven in het maken van presentaties op de computer. Hij maakte de laatste jaren de presentaties die in de vieringen rondom de 1e H.Communie en het Vormsel in de kerk gebruikt werden.
Op 22 augustus a.s. wordt Har 65 jaar en hij heeft besloten om te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen. Op maandag 26 juni hebben wij in teamverband afscheid van Har genomen.
Har, namens alle kinderen, ouders en leerkrachten wens ik je alle goeds voor de toekomst. Hopelijk zul je nog heel lang kunnen genieten van je pensioen.

Tjeu